PEPPRAT RÖDGRÖNT

OM UPPSALA, SVERIGE OCH VÄRLDEN


Ukraina – Nej till ALLT vapenskrammel och ALLT hyckleri.

Naturligtvis måste vi protestera mot Putin-Rysslands vapenskrammel och militära aggression. Vi måste göra det på samma sätt som vi borde ha motsatt oss (och många av oss gjorde det) USA och dess allierades angrepp på Afghanistan, Irak eller Libyen. Eller deras ständiga drönarattacker mot Pakistan.

Vi bör protestera mot Putin, även i denna fråga. Däremot bör vi inte bidra till att Sverige deltar i något vapenskrammel riktat mot Ryssland. Den freds- och antikrigsrörelse som motsatt sig USA:s krig har aldrig använt det som en förevändning för upprustning eller anslutning till militärallianser. Det bör vi inte göra nu heller.  Det är varken till nytta för freden, för folken i Ukraina, eller för några folk över huvud taget.

Här måste jag också för en gångs skull ge ett erkännande till statsminister Reinfeldt som i sitt första uttalande om läget i Ukraina och Krim talade för besinning och nedkylning:

Påbörjad våldsanvändning kan snabbt eskalera. Det betyder att vi själva inte heller ska använda ord och uttryck som trycker upp oron till nya nivåer.

De orden skulle nästan kunna ses som direkt riktade till utrikesministern Bildt om de inte sagts innan hans uttalande om Janukovitj som en Quisling. Mycket ont kan sägas om denne oligark, men förutom att jämförelsen med norrmannen Vidkun Quisling haltar som historiemetafor, så bidrar den ju inte direkt till att ”kyla ned”. Stridstupparna och Nato-förespråkarna på Svenska Dagbladets ledarsida bidrar inte heller till ”nedkylning”. De tyckte att Reinfeldts uttalande i bästa fall var klantigt, istället behövdes upprustning och anslutning till Nato.

Men ska vi då stödja den nya regeringen i Ukraina? Nej det tycker jag verkligen inte. Att göra uppror mot korrumperade oligarker oavsett deras namn eller partietikett är både legitimt och rätt. Men ofta blir de som tar ledningen bara nya förtryckare. Jag minns en historia av den (öst)tyske oppositionelle trubaduren Wolf Biermann. Han berättade om de folkliga demonstrationerna mot de korrumperade partipamparna som skedde innan murens fall. I högkvarteret satt partipamparna och lyssnade på demonstranterna som ropade: ”vi är folket”. Pamparnas tanke var då, enligt Biermann, att ”ja ni är folket och det kommer ni att förbli”. Med detta syftade Biermann, tror jag, på den omvandling som de gamla makthavarna inom ”nomenklaturan” snabbt genomgick för att i ny klädnad återta makten som oligarker och ”låta folket förbli folket”.

Oavsett det berättigade i att göra uppror mot både Janukovitj, Putin och andra oligarker så utnyttjades bara de folkliga krafterna av olika fraktioner inom den härskande oligarkin. Den regering som nu tagit makten består av andra oligarker, de marknadsliberala EU-anhängarna  som vill genomföra ett klassiskt stålbad, liknande de som  beskrivits i boken Chockdoktrinen av Naomi Klein. Men regeringen består också av öppna fascister och antisemiter. Det finns också en mängd vittnesmål om hur våldet mot judar och vänsterorganisationer trappats upp som en följd av att de högerextrema grupperna stärkts och fått  monopol på våldsutövandet. Det fascistiska partiet Svobodas vaktstyrkor fungerar nu tillsammans med andra högerextrema som t.ex. Högra Sektorn som ordningens upprätthållare på Kievs gator. Se t.ex. detta inslag från BBC för att få en bild.

Att det svenska politiska etablissemanget och EU backar upp denna regering och talar tyst om – eller som Bildt i Agenda till och med förnekar – existensen av dessa fascister, det är både skamligt och skrämmande. Vad detta hyckleri allt för tydligt visar är att makt och inflytande för dem är viktigare än de vackra principer som de pyntar sina tal med.

Åsa Linderborg sammanfattar däremot en rimlig ståndpunkt i en som helhet mycket bra artikel i Aftonbladet:

Det går inte att hålla på nån i det här stormaktsinfernot. EU:s nykoloniala marknadslösningar, svartskjortor eller Putin – vi behöver inte välja någondera. Ett nytt kallt krig kräver en ny tredje ståndpunkt.

En tredje ståndpunkt kompromissar inte med folkrätten men heller inte med fascismen. Den hävdar att den nationella suveräniteten står fri från alla militärpakter. Att demokratin bara kan byggas underifrån, av folket….

Media: ETC, Fria Tidningen

Internationalen

SVTDebatt

DN

Flamman

Bloggar: Schlaug, Annarkia,

Annarkia2

Läs andra bloggar om Nato, Ukraina, Ryssland, fred

Intressant?

Läs också nyheter och bedömningar från den  ukrainska vänsterorganisationen Borotba



2 svar till ”Ukraina – Nej till ALLT vapenskrammel och ALLT hyckleri.”

  1. […] Mer: SVD1, 2, 3, 4, DN1, 2, 3, Annarkia, Cwejman, Pepprat Rödgrönt, BT, Läs även andra bloggares åsikter om Jasenko Selimovic, Per Gudmundson, Åsa Linderborg, […]

    Gilla

  2. […] Jan-Inge Flücht, Pepprat Rödgrönt, […]

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.