PEPPRAT RÖDGRÖNT

OM UPPSALA, SVERIGE OCH VÄRLDEN


Nej till vinst i välfärden.

En rapport och ett inlägg av Göran Kärrman.

I lördags demonstrerade drygt 400 postarbetare i Stockholm mot den ökade hetsen i arbetet och den ökande otryggheten i anställningarna, frampressade av en post-ledning – som på regeringens initiativ – förbereder en privatisering och börsintroduktion av Posten. En av huvudtalarna på mötet som föregick demonstrationen heter Gunnar Westin, brevbärare på Söder men också den som kanske mer än någon annan drivit på försvaret av Postarbetarnas sak. Gunnar Westin är också en av undertecknarna av den budkavle för Välfärd utan Vinst som publicerades i Aftonbladet samma dag, undertecknad av, förutom Gunnar Westin,  bland annat Göran Greider, Sven Wollter, den f.d. S-riksdagsmannen Bengt Silfverstrand, bilarbetaren Jan-Olov Carlsson, fackordförande på Volvo Lastvagnar i Umeå och Läkerolarbetarnas fackliga företrädare Wellington Ikuobase och Mario Izquierda.
Publicerandet av budkavlen gav omedelbart upphov till en omfattande debatt på Aftonbladets nätupplaga, där den borgerliga kommentatorn Stig-Björn Ljunggren (som kallar sig socialdemokrat för att göra sig mer intressant) drog en lans för rätten till att profitera på barn, gamla och sjuka bland annat genom att hetsa mot ”trotskister” på ett sätt som många renläriga stalinister skulle gilla.
Bengt Silfverstrand svarade i en kommentar till nätverket Välfärd utan Vinst:

Kamrater i kampen mot vinster i välfärden! Jag har förstås noterat att jag av några socialdemokrater kritiserats för att jag lierat mig med avgrundsvänstern.  Låt mig klart deklarera att jag tar synnerligen lätt på dessa anklagelser.  Jag möter dagligen socialdemokrater ute i våra föreningar och folk på gator och torg som uppmärksammade och gladdes åt inslaget i TV 4 i söndags.  Vi har ett starkt stöd för vår sak bland allmänheten inkluderande det socialdemokratiska fotfolket.  Jag hoppas och utgår därför ifrån att vi även framöver ska kunna kämpa sida vid sida i kampen för att få bort månglarna ur välfärdsverksamheterna.”

På söndagen den 27 maj antog dessutom LO-kongressen, i strid mot ledningens vilja, en motion från Handels som kräver ett slut på privata vinster inom vård, skola och omsorg. Och idag, den 28 maj, anordnade Kommunal i Stockholms län, en demonstration på Sergels Torg som krävde samma sak och där en av talarna var Ann-Margreth Livh, vänsterpartistiskt oppositionsborgarråd i Stockholm och även hon en av undertecknarna av budkavlen.

Även om antalet demonstranter fortfarande räknas i hundratals snarare än tusentals, är det tydligt att frågan om privatiseringarna av och profiteringen på den offentliga välfärden blir allt hetare. Även på Miljöpartiets kongress visade det sig att en stor minoritet av delegaterna ville förbjuda privata vinster (här handlade debatten främst om skolan, där Mp har varit drivande i privatiseringen). Samtidigt visar opinionsundersökningarna att uppemot 80 procent av svenskarna är emot att privata bolag profiterar på välfärdssektorn.
Trycket ökar nu också på den socialdemokratiska partiledningen som förklarat sig vara för privata vinster inom välfärden, möjligen med brasklappen att vinsterna inte får föras ut till skatteparadis.

Den rörelse till försvar för en generell välfärd och mot privatiseringarna som legat och grott under en längre tid verkar alltmer få konturerna av en brett förankrad motståndsrörelse, som inte bara tar striden mot högerregeringens osminkade utförsäljningspolitik, utan också sätter press på den socialdemokratiska ledningen att dra undan sitt stöd för privatiseringarna av välfärden. Det är en rörelse som förtjänas allt stöd!

Skriv på budkavlen själv!

intressant



Ett svar till ”Nej till vinst i välfärden.”

  1. Jag gillar din beskrivning av S-B L: ”den borgerliga kommentatorn Stig-Björn Ljunggren (som kallar sig socialdemokrat för att göra sig mer intressant)” 🙂

    Sossarna har mycket barlast i sitt parti, ”högt i tak” kallas det, med ett vackert uttryck. Ett parti som dragit till sig karriärister och annat löst folk utan ideologisk förankring, skulle kunna vara en annan beskrivning.

    Desto bättre då att Bengt Silfverstrand finns. Han är en frisk fläkt i S, värd all beundran. Jag blir alltid på gott humör när jag läst något inlägg på hans blogg. Då kommer hoppet tillbaka . . .

    Tack också till LO som tog ett klokt beslut under kongressen, det blev ett ljus i mörkret, speciellt som jag hade satt mitt hopp till att MP skulle sätta ner foten och ge ett tydligt NEJ till vinster i välfärd och därmed tvinga S att gå i samma riktning. Men MP tycks vara mer splittrat än S, om det nu är möjligt.

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.