PEPPRAT RÖDGRÖNT

OM UPPSALA, SVERIGE OCH VÄRLDEN


DN eller UNT, när det inte är så noga med sanningen?

I Sverige har centerpartiet under sin nya ledare tagit tydliga steg åt höger. Jag har därför haft ett blogginlägg med den frågande rubriken: Centern – regeringens verkliga högerparti?

Om jag istället skrivit att Lööf tillhörde extremhögern eller att hon var en ”oreformerad  Thatcherist” så skulle man med fog kunna beskylla mig för att skriva oseriöst och slaskigt. Men så här kan de liberala tidningarna DN och UNT skriva, i alla fall när det handlar om en vänsterledare och ett annat land. Till vänster om socialdemokraten (socialist som man säger i Frankrike) Hollande finns flera kandidater i det franska presidentvalet. Den som verkar ha störst stöd är ledaren för VänsterfrontenJean-Luc Mélenchon. Han var ända fram till 2008 också medlem i det socialdemokratiska (socialistiska) partiet och har även varit minister i en socialdemokratisk regering.

I dagens UNT kallar ledarskribenten Håkan Holmberg Mélenchon för en ”oreformerad kommunist”, vilket ju är både osakligt och osant. Han är inte och har aldrig varit kommunist i någon som helst meningsfull betydelse av ordet. Därför inte heller en ”oreformerad” sådan. I en nyhetsartikel i samma tidning och samma dag kallas han på samma sätt för ”extremvänsterns kandidat”. Det finns åtminstone två kandidater till om vilka man kan säga att de befinner sig ”till vänster om” Mélenchon.  Jag vet inte om de förtjänar epitetet ”extremvänster”, men frågan är vad UNT skulle kalla dem (till vänster om extremvänstern..)?

Detta slafsiga sätt att beskriva den radikale socialdemokraten Mélenchon användes även i Dagens Nyheter som skrev : ”Bland de andra kandidaterna kan nämnas extremvänsterns Jean-Luc Mélenchon”.

Ledarskribenten på DN, Annika Ström Melin, använde ett liknande grepp i en ganska hysterisk artikel (Kommunismens obehagliga återkomst) som talade om att ”Kommunisterna går framåt” och att ”Det visar att Europa åter måste göra upp med totalitära idéer.” Daniel Suhonen bemötte detta på ett bra sätt i en kort och läsvärd artikel i Aftonbladet.

Bloggat: Bo Widegren, Nemokrati, Kildén&Åsman

Media:   Aftonbladet

intressant



Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Blogg på WordPress.com.